Pilot digitale gegevensuitwisseling ACP

Goed nieuws! Na een aantal verkennende gesprekken is onze regio gekozen voor de derde landelijke pilot digitale gegevensuitwisseling voor proactieve zorgplanning. Een belangrijke stap richting onze lang gekoesterde wens om actuele afspraken over zorg- en behandelwensen en -grenzen op elk moment en in alle relevante zorgsituaties digitaal beschikbaar te maken.
 
Proactieve zorgplanning, ook bekend als Advance Care Planning (ACP), stelt mensen in staat hun persoonlijke doelen, wensen en voorkeuren voor toekomstige behandeling en zorg te bespreken en vast te leggen. De uitkomsten van deze gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen van belang. Patiënten hebben namelijk vaak met meerdere zorgprofessionals te maken, zoals huisartsen, zorgprofessionals in het ziekenhuis en in de thuiszorg. Het breder digitaal beschikbaar maken van de uitkomsten van deze gesprekken helpt zorgprofessionals in de communicatie met patiënten, hun naasten en collega's. Dit resulteert in betere kwaliteit van zorg voor de patiënt. Daarom hebben we ACP ook opgenomen in het IZA regioplan, om ongewenste zorg of behandeling te voorkomen.
 
Het IKNL is gestart met het multidisciplinaire project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’, om brede digitale inzage van geregistreerde ACP-gegevens mogelijk te maken. Hiervoor is een landelijke informatiestandaard ontwikkeld, gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn Proactieve zorgplanning in de palliatieve fase. Deze informatiestandaarden met afspraken over hoe gegevens vast te leggen, helpt om de verschillende systemen die wij gebruiken in de regio zó in te richten, dat de zorgprofessionals de informatie daarin zo eenduidig mogelijk kunnen vastleggen. Op die manier kunnen de gegevens ook digitaal ingezien worden door andere zorgprofessionals in de regio (uiteraard met goedkeuring van de patiënt).  Dit sluit goed aan bij de regionale ACP-afspraken die sinds 2023 binnen PrimaCura, ETZ, Mijzo, Thebe en De Wever worden geïmplementeerd. 

Vanaf september 2024 gaan we met ondersteuning vanuit het landelijke project aan de slag om de landelijke informatiestandaard voor het vastleggen van ACP-gegevens in de praktijk te testen.