Samen voorbereid: hoe een viewer ACP beter laat landen in de zorg
Hoe weet je zeker dat je de zorg krijgt die bij jou past als je daar zelf niet meer over kunt beslissen? En hoe zorgen zorgverleners dat ze hierin goed aansluiten op de wensen van de patiënt? Advance Care Planning (ACP) helpt om tijdig het gesprek te voeren over de laatste levensfase. Maar minstens zo belangrijk is dat deze gesprekken goed worden vastgelegd én beschikbaar zijn voor iedereen die bij de zorg betrokken is. Een viewer, die de ACP-informatie overzichtelijk toont, maakt daarin het verschil. Het helpt zorgverleners om samen te werken rondom de wensen van de patiënt, ongeacht waar die in zorg is. In dit interview deelt praktijkverpleegkundige Lincy Mulders haar ervaringen met ACP en waarom ze zo enthousiast van een viewer wordt.
‘’Sommige mensen reageren opgelucht, anderen zijn even stil als ik erover begin,” vertelt praktijkverpleegkundige Lincy Mulders over hoe ze ACP bespreekbaar maakt. “Maar uiteindelijk geeft het rust.” In haar rol signaleert ze wanneer een patiënt open lijkt te staan voor een gesprek over de laatste levensfase. “Ik maak het onderwerp voorzichtig bespreekbaar en voel aan wat er leeft. Als het gesprek op gang komt en er behoefte is aan verdieping, neemt de huisarts het over. Die gaat verder in op de zorginhoudelijke keuzes. We doen het echt samen” aldus Lincy Mulders. Op deze manier helpt ze het gesprek in gang te zetten, zodat patiënten zich gehoord en ondersteund voelen in een fase waarin dat misschien wel het belangrijkste is.
ACP vraagt om duidelijke communicatie én een zorgvuldige vastlegging. Wanneer de eerste gesprekken over ACP zijn gevoerd, is het cruciaal dat deze informatie goed wordt bewaard en gedeeld kan worden. ‘’Je wilt voorkomen dat patiënten telkens opnieuw hun verhaal moeten vertellen’’, zegt Lincy Mulders. Maar juist hier loopt de zorg tegen een uitdaging aan. De huisarts werkt met een ander softwaresysteem dan het ziekenhuis, en de wijkteams gebruiken weer andere systemen. Deze softwaresystemen kunnen onvoldoende informatie met elkaar uitwisselen. Hierdoor raken belangrijke gegevens verloren of zijn ze lastig terug te vinden. Het beschikbaar stellen van gegevens over ACP in een centrale viewer kan echt het verschil maken. Zo wordt cruciale informatie direct inzichtelijk en ook eenvoudig aan te passen. Als iemand later tot andere inzichten komt of nieuwe wensen heeft, is het belangrijk dat deze kunnen worden doorgevoerd, zodat de zorg blijft aansluiten bij de situatie van de patiënt.
Viewer: één overzicht voor betere zorg
Een centrale viewer stelt gegevens uit verschillende zorgsystemen beschikbaar aan alle betrokken zorgverleners. Zo krijgen zij in één oogopslag inzicht in de vastgelegde informatie rondom ACP. Of iemand nu thuiszorg ontvangt, bij de huisarts komt of in het ziekenhuis wordt behandeld – de wensen van de patiënt zijn voor iedereen zichtbaar. In de huidige praktijk, waarin digitale gegevensuitwisseling nog niet vanzelfsprekend is, biedt dit een laagdrempelige en praktische oplossing. Het is misschien niet het eindpunt, maar wel een belangrijke stap in de goede richting.
Volgens Lincy Mulders is goede afstemming tussen zorgverleners belangrijk om ACP daadwerkelijk in de dagelijkse praktijk te laten landen. “Als we ACP echt willen laten werken, moeten we het volledig integreren in de dagelijkse zorg,” benadrukt ze. Binnen het project is daarom ook aandacht voor uniforme richtlijnen en praktische hulpmiddelen, zodat de vastlegging en uitwisseling van gegevens soepel en betrouwbaar kunnen verlopen. Niet alleen voor zorgverleners, maar vooral voor patiënten: zij verdienen zorg die écht aansluit bij hun wensen.