Advance Care Planning: Kiezen en Delen

Kaartspel Kiezen & Delen nodigt mensen uit te praten over belangrijke keuzes in het leven.

Praten over ziek zijn, de laatste levensfase en overlijden is voor veel mensen lastig. Maar het is ook heel waardevol als iemand zijn waarden, wensen en behoeften deelt met een naaste of zorgverlener. Daarom ontwikkelde PZNL (Palliatieve Zorg Nederland) samen met KWF Kiezen & Delen, een kaartspel waarmee het gemakkelijker wordt om over moeilijke onderwerpen te praten.

De naam van het spel is bewust gekozen; de laatste levensfase gáát immers over kiezen en delen. Kiezen hoe je de rest van je leven invult, waar en met wie. En over delen: want het is slim om je keuzes te delen met je naasten en je zorgverlener. Zo weet je van elkaar wat écht belangrijk is. En kunnen zorgverleners hun zorg beter op de wensen en behoeften van de patiënt afstemmen. Het kaartspel is een laagdrempelig hulpmiddel, dat mensen via vragen, stellingen en dilemma’s uitnodigt met elkaar in gesprek te gaan. Alle keuzes die op de 52 kaartjes staan vermeld, helpen te ontdekken wat de spelers belangrijk vinden in hun leven. De ervaring is dat deze gesprekken veel rust geven, duidelijkheid scheppen en voor een sterke onderlinge verbinding zorgen. En wanneer wensen zijn besproken met de zorgverlener, kan er betere en meer gerichte zorg worden verleend.

14 Oktober Internationale Dag van de Palliatieve Zorg
De introductie van het spel valt niet voor niets rond 14 oktober, de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg.  Elk jaar horen meer dan 100.000 mensen dat er geen genezing meer mogelijk is. Vanaf dát moment kunnen zij palliatieve zorg krijgen. Goede en tijdige palliatieve zorg kan de kwaliteit van het leven van zowel patiënten als hun naasten sterk verbeteren. Tijdig in gesprek gaan over levenswensen en behandelwensen en -grenzen is hierbij het vertrekpunt.

Advance Care Planning
Ook in de regio Midden-Brabant vinden we het van groot belang dat mensen in staat worden gesteld om hun persoonlijke doelen, wensen en voorkeuren te formuleren voor toekomstige medische behandeling en zorg. Daarom werken we samen aan de implementatie van regionale afspraken over Advance Care Planning (ACP). Wil je weten welke afspraken wij in de regio hebben gemaakt over het bespreken en vastleggen van wensen voor het levenseinde? Kijk dan eens in op deze website www.acptoolbox.nl

Jouw bijdrage aan palliatieve zorg
Palliatieve zorg kan niet zonder betrokken vrijwilligers en professionals. Jouw bijdrage aan de palliatieve zorg is een onmisbare schakel in het palliatieve zorgpad van de patient en diens naasten. Met het kaartspel willen we ieder die betrokken is bij palliatieve zorg, inspireren om het gesprek over het levenseinde gemakkelijker te maken. Het kaartspel wordt daarom meegegeven aan de deelnemers van de nascholing ouderenzorg die op 12  en 26 oktober wordt georganiseerd door PrimaCura, De Wever, Mijzo en Thebe. Ben je niet aanwezig bij deze nascholing en toch nieuwsgierig naar het spel? In beperkte oplage is het kaartspel ook gratis te bestellen via www.kiezenendelen.nu  Via deze website kan tevens een online versie van het spel gespeeld en/of gedownload worden.