Palliatieve zorg ontmoet dementie

Nederland telt honderden zorgnetwerken vol met bevlogen mensen die werken aan betere zorg voor diverse doelgroepen. Door de krachten te bundelen binnen het Zorgnetwerk Midden-Brabant zorgen we ervoor dat de netwerken geen nieuwe zuilen in de zorg worden. We houden de lijntjes kort en leggen  verbindingen waar nodig om goede zorg voor patiënten in de regio te waarborgen.

Op dinsdag 20 juni spraken we met de casemanagers dementie hoe samenwerking met het netwerk palliatieve zorg kan helpen in het versterken van ACP voor mensen met dementie. Met het verschijnen van de nieuwe zorgstandaard dementie staat palliatieve zorg en ACP nog nadrukkelijker op de agenda van het Dementienetwerk. Een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan en te kijken op welke manier het netwerk palliatieve zorg daarbij kan ondersteunen.

ACP-toolbox


Met de recent verschenen ACP-toolbox en de regionale afspraken die zijn gemaakt binnen het ACP project van Samendraads liggen de kansen en hulpmiddelen klaar voor een versnelling van alle mooie initiatieven die er al zijn in onze regio.

Levenswensenformulier


De basis voor een gesprek over zorg- en behandelwensen wordt gevormd door de levenswensen van de betrokken patiënt. Wat is belangrijk voor iemand, wat maakt het leven de moeite waard, waar hoopt hij/zij op waar maakt hij/zij zich zorgen over? Het regionale levenswensenformulier bevat acht vragen die elke casemanager vroeg of laat wel eens bespreekt met patiënt en naaste. Door goede samenwerking met de POH en huisarts kunnen zij veel voorwerk doen voor het gesprek over behandelwensen en grenzen. Juist bij de diagnose Dementie is het van groot belang deze gesprekken zo vroeg mogelijk te doen omdat in een later stadium van het ziekteproces wilsonbekwaamheid een ernstig belemmerende factor wordt. Casemanagers kunnen vanuit hun langlopende vertrouwensrelatie met de patiënt en naasten beter dan andere zorgprofessionals inschatten wanneer iemand toe is aan een gesprek over levenswensen en/of behandelwensen en grenzen. Met 35 casemanagers Dementie hebben we in Midden-Brabant een waardevol potentieel van ambassadeurs voor ACP en goede palliatieve zorg voor mensen met dementie.

To be continued……