Samenwerking huisartsen – woonzorgcentra

Huisartsen bieden medische zorg aan sommige bewoners in woonzorgcentra (Wlz zonder behandeling) en werken daarbij samen met medewerkers van die centra. Die samenwerking kan soms verbeterd worden.

In het Geriatrisch Netwerk werd een werkgroep geformeerd om zich over die samenwerking te buigen. Daarin zaten van:

·        PrimaCura huisartsenzorg: Monique Helmers (huisarts en kaderarts ouderengeneeskunde) en Thérèse van den Boom (coördinator ouderenzorg)

·        Woonzorgcentra: Carolien Gaakeer en Lizette de Laat (zorg-/Clustermanager van het Laar resp. de Wever)

·        Zorgnetwerk Midden-Brabant: Jan Lam (programmamanager.

Problemen zijn in kaart gebracht en ideeën, tips en oplossingen geïnventariseerd om ze aan te pakken. De tips zijn bij elkaar gezet in de handreiking ‘Gesprekstool medische zorg in woonzorgcentra Midden-Brabant’. Deze is te downloaden in de kennisbank.

Het is nu aan management van woonzorgcentra en aan huisartsen om – als die problemen spelen - op lokaal niveau met elkaar om tafel te gaan en met behulp van de overzichtelijke gesprekstool afspraken te maken over verbetering van de samenwerking.

Niet elk idee is haalbaar en geen enkel idee lost alle problemen op. Maar kijk eerst en vooral naar wat wél haalbaar is. Als een tip problemen kleiner maakt en de samenwerking verbetert, dan is het al de moeite waard daarover een afspraak te maken.

Met het uitbrengen van deze gesprekstool en de oproep om lokaal met elkaar om tafel te gaan ondersteunen PrimaCura (huisartsen Midden-Brabant) en de instellingen met woonzorgcentra via het Geriatrisch Netwerk de verbetering van de samenwerking. Neem voor meer informatie contact met j.lam@zmbr.nl