Goede zorg betekent weten wat écht belangrijk is: Snelle toets IZA goedgekeurd voor Midden-Brabant

Goede zorg betekent weten wat écht belangrijk is: Snelle toets IZA goedgekeurd voor Midden-Brabant

Hoe weten zorgverleners welke zorg een patiënt in de laatste levensfase écht wil? Wensen worden vaak wél vastgelegd, maar zijn op cruciale momenten niet altijd digitaal beschikbaar. ZMBR werkt in Midden-Brabant aan een oplossing. Met de goedkeuring van de snelle toets binnen de aanvraag voor het Integraal Zorgakkoord (IZA) is een eerste grote stap gezet. Zorgprofessionals krijgen straks via een digitale viewer toegang tot de juiste informatie, zodat ze op het juiste moment de best passende zorg kunnen bieden.

Weten wat belangrijk is, op het juiste moment

Als een patiënt in de laatste fase van het leven zit, zijn er vaak meerdere zorgverleners betrokken: de huisarts, thuiszorg, het ziekenhuis. In deze emotionele en kwetsbare periode is het essentieel dat iedereen weet welke afspraken er zijn gemaakt. Deze afspraken worden vastgelegd via Advance Care Planning (ACP), waarbij zorgverleners samen met de patiënt en diens naasten in gesprek gaan over toekomstige zorg- en behandelwensen. In Midden-Brabant is veel aandacht voor deze gesprekken en het vastleggen van wensen en afspraken over toekomstige zorg en behandeling, zodat patiënten en hun naasten beter voorbereid zijn. Toch blijft het een uitdaging om deze informatie digitaal op het juiste moment beschikbaar te hebben voor alle betrokken zorgverleners.

Door ACP te ondersteunen met een digitale viewer krijgen zorgverleners toegang tot de meest actuele en relevante medische gegevens en afspraken over zorg- en behandelwensen en grenzen van een patiënt, ongeacht waar deze informatie is vastgelegd. Hierdoor kan zorg beter worden afgestemd op persoonlijke voorkeuren en kunnen moeilijke beslissingen tijdig en gezamenlijk worden genomen. Ook in andere zorggebieden, zoals wondzorg, kan een volledig beeld van de situatie bijdragen aan betere beslissingen. Daarom wordt onderzocht of de digitale viewer hier ook een rol kan spelen bij het delen van informatie, om ongewenste  behandelingen te voorkomen en patiënten sneller en beter te helpen.

Digitale transformatie als basis voor toekomstbestendige zorg

ZMBR werkt samen met een breed netwerk van regionale zorgpartners, waaronder ETZ, PrimaCura, De Wever, Het Laar, Mariaoord, Thebe, Mijzo, Zorggroep Elde Maasduinen, GGz Breburg, GGD Hart van Brabant, Libra Revalidatie en CAMWB. Iedere organisatie draagt op zijn eigen manier bij, van intensieve samenwerking tot ondersteuning op de achtergrond. Gezamenlijk zetten zij zich in om digitale samenwerking in de zorg te versterken.

Met de goedkeuring van de snelle toets is een cruciale stap gezet om de benodigde financiering veilig te stellen voor deze innovaties. Dit onderstreept de kracht van samenwerking en laat zien wat mogelijk is wanneer zorg wordt vormgegeven op basis van de wensen en behoeften van patiënten. Zorgverzekeraar VGZ ondersteunt dit initiatief en benadrukt daarmee het belang van betere samenwerking en digitale gegevensuitwisseling in de zorg. De nauwe samenwerking van ZMBR met VGZ en regionale zorgpartners maakt het mogelijk om de stap te zetten van plannen en beleid naar daadwerkelijke praktijktoepassingen. Daardoor kunnen zorgprofessionals efficiënter samenwerken en samen met patiënten profiteren van zorg die op het juiste moment en op de juiste plek beschikbaar is.