Rol casemanager bij ACP

‘Ik merk dat ik wat los maak bij mensen als ze samen met hun naasten gaan praten over wat ze verstaan onder kwaliteit van leven.' (Ingeborg van Liempt, casemanager dementie) 
Sinds 2020 maken ACP (Advance Care Planning) en palliatieve zorg onderdeel uit van de zorgstandaard Dementie. Als je de diagnose dementie krijgt weet je dat je uiteindelijk een palliatief traject ingaat en zult overlijden aan de gevolgen van de ziekte. Advance care planning, ookwel proactieve zorgplanning helpt bij het nemen van beslissingen over gewenste zorg en behandeling rond het levenseinde. Zeker bij de diagnose dementie is het belangrijk om tijdig in gesprek te gaan over wensen en grenzen voor de laatste levensfase. Bij voortschrijding van de ziekte kunnen communicatieproblemen en wilsonbekwaamheid een steeds grotere belemmering vormen voor het voeren van zo’n gesprek.  
De casemanagers dementie vervullen hierbij een belangrijke rol. Zij komen al vroeg in het ziekteproces in contact met patiënten en hun naasten en kunnen hen informeren over de mogelijkheden van palliatieve zorg en het belang van het tijdige gesprek. Jenneke Kreijkes, casemanager dementie,  verwoord haar rol als volgt: ‘Als casemanager dementie start ik met proactieve zorgplanning zo kort mogelijk na de diagnose zodat de persoon met dementie zoveel mogelijk kan meedenken en meebeslissen’.  
Om de aandacht voor ACP en palliatieve zorg bij dementie te vergroten, trekken het regionale Dementienetwerk en Netwerk Palliatieve zorg samen op. Het Netwerk Palliatieve zorg bevordert met kennis, informatie en materialen de aandacht voor palliatieve zorg bij dementie. De casemanagers zorgen in hun directe contact met patient en naasten voor onze gezamenlijke missie. 
Onlangs werd een themanummer van het tijdschrift PalvoorU uitgebracht met de titel Palliatieve zorg bij dementie. Alle casemanagers in Midden-Brabant hebben een aantal exemplaren van dit themanummer ontvangen om achter te laten bij patiënten en hun naasten. Het tijdschrift geeft op een laagdrempelige manier informatie over de mogelijkheden van palliatieve zorg bij dementie en kan een hulpmiddel zijn bij het op gang brengen van een gesprek over het levenseinde.