Toegankelijke mentale gezondheidszorg voor onze inwoners

Wat een enorme betrokkenheid; wat een brede vertegenwoordiging van het werkveld! Vandaag kwamen we als IZA regio samen rondom het thema Mentale gezondheid. Sociaal werker van het jaar 2024 én ervaringsdeskundige Katie Eppenhof beet de spits af. Met haar persoonlijke verhaal stelde ze op indringende wijze de noodzaak tot doorontwikkeling in de GGZ centraal. En legde ze de focus op belangrijke kern elementen als vertraging. Teveel wordt nu nog vertraagd door het systeem, terwijl de vertraging hem moet zitten in het nemen van tijd om een band op te bouwen met diegene met een vraag. Om daarna vanuit vettouwen passende vervolgstappen te maken.

De noodzaak tot doorontwikkeling komt niet uit de lucht vallen. Belangrijke stappen, met positieve resultaten tot gevolg, zijn de afgelopen jaren al gezet vertelt Eelco Romijn. Onder andere door de inzet van Verkennende gesprekken. Ook de GGD ziet dat er een voorzichtige beweging ontstaat. In hun monitor zien ze dat “de mentale gezondheid van jongvolwassenen fragiel is, maar dat er lichtpuntjes zijn.” 
Neemt niet weg dat we nog vele stappen met elkaar te zetten hebben en winst kunnen boeken door bijvoorbeeld betere signalering. Vivian Jacobs licht toe dat in onze regio bijna 2 op elke 100 huishoudens betrokken is bij een Veilig Thuis dossier over geweld in afhankelijkheid. Vanuit SmartStart stellen zij zichzelf de vraag: hoe kunnen we een data-analyse maken die van waarde is voor preventie van huiselijk geweld en kindermishandeling? En daarmee, gezien de correlatie, het risico op het ontwikkelen van een mentale kwetsbaarheid verkleinen?  

Op welke wijze we als regio verder inhoud (willen) geven aan de uitvoering van onze prioritaire opgave Mentale gezondheid, kwam uitgebreid aan bod tijdens het tweede deel van de bijeenkomst. In een viertal parallelsessies gingen projectleiders en kartrekkers van de diverse deelprojecten hierover in gesprek met de deelnemende organisaties.

Al met al een geslaagde bijeenkomst, waar weer mooie verbindingen zijn gemaakt. Op naar een passend vervolg!