Steunkousen aan- en uittrekken doen burgers voortaan zelf

Algemene boodschap zorgmedewerkers


Zelf aankleden, tandenpoetsen en medicijnen innemen. Het zijn activiteiten die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Maar voor onze cliënten en patiënten is dit niet altijd even vanzelfsprekend. Als zorgmedewerkers willen we niets liever dan helpen, maar wat als we hen de vrijheid kunnen geven om dit zo lang mogelijk zelf te doen? Zo houden ze de regie over hun dag, zonder afhankelijk te zijn van zorgmedewerkers.

Zorg inrichten doen we samen


De behoefte aan zorg groeit, maar het aantal zorgmedewerkers neemt af. Daarom slaan zorgorganisaties in onze regio de handen ineen om de zorg anders in te richten. Ziekenhuizen, huisartsen, compressietherapeuten (ook wel bandagisten of aanmeters genoemd), ergotherapeuten, wijkverpleging en leveranciers: we doen het samen. We bevorderen zelfredzaamheid bij burgers in de hele regio op een eenduidige, efficiënte wijze. Zo dragen we bij aan het behoud van zorg voor iedereen die het nodig heeft. Nu en in de toekomst.

Steunkousen aan- en uittrekken doen burgers voortaan zelf


Met alle betrokken (zorg)organisaties hebben we onderzocht hoe we burgers meer zelfstandigheid en eigen regie kunnen geven. Nieuwe gebruikers van steunkousen gaan deze vanaf 1 december 2023 zelf aan- en uittrekken. De burger oefent zelf om de steunkousen aan en uit te trekken. Als dit niet lukt helpt de mantelzorger. Bij wie dit niet lukt, wordt met de ergotherapeut naar een geschikt hulpmiddel gezocht. Bij de uitleg van het hulpmiddel is de mantelzorger of een oefenmaatje aanwezig die vervolgens (tijdelijk) oefent met het aan- en uittrekken van steunkousen.

Ziekenhuis


Per 1 december gaan we van start bij mensen die voor de eerste keer steunkousen krijgen, poliklinisch voorgeschreven of door de huisarts. Dus nog niet voor de klinische patiënten. Daar stellen we in 2024 een werkwijze voor op.

Essentieel onderdeel van deze nieuwe werkwijze is het gezamenlijk uitdragen van de boodschap ‘Steunkousen aandoen, kunt u zelf’. Dat vragen we aan alle partners in de keten. De huidige poliklinische werkwijze wijzigt verder niet.

Huisartsenpraktijk


Per 1 december gaan we van start bij mensen die voor de eerste keer steunkousen krijgen, poliklinisch voorgeschreven of door de huisarts.

Essentieel onderdeel van deze nieuwe werkwijze is het gezamenlijk uitdragen van de boodschap ‘Steunkousen aandoen, kunt u zelf’. Dat vragen we aan alle partners in de keten. De huidige werkwijze rondom het voorschrijven van steunkousen wijzigt verder niet voor de huisartsenpraktijk.

Wijkverpleging 


Essentieel onderdeel van deze nieuwe werkwijze is het gezamenlijk uitdragen van de boodschap ‘Steunkousen aandoen, kunt u zelf’. Dat vragen we aan alle partners in de keten. Daarnaast wordt aan de wijkverpleging gevraagd om snel een inschatting te maken of iemand zelfstandig, met een glijzak of mantelzorg steunkous aan/ uit kan doen. Zo niet, dan wordt geadviseerd alvast een afspraak in te plannen met de ergotherapeut. Ook wordt het oefenmaatje bespreekbaar gemaakt.

Ergotherapeut


Een ergotherapeut legt zowel aan de burger als de mantelzorger/ oefenmaatje (dit is iemand die maximaal 2 weken oefent met de burger met het hulpmiddel) uit hoe het geselecteerde hulpmiddel werkt, zodat thuis doorgeoefend kan worden. Een verwijsbrief van een arts voor hulpmiddel is bij CZ en VGZ-verzekerden niet meer nodig.

1 december 


Vanaf 1 december 2023 starten we met deze vernieuwde werkwijze. Als mensen zelfstandig steunkousen kunnen aan- en uittrekken, betekent dit niet alleen vrijheid voor hen, maar ook meer tijd voor zorgmedewerkers om anderen te helpen.

Laten we samen deze stap zetten naar een toekomst waarin zelfstandigheid en zorg hand in hand gaan. Uiteraard zijn we er voor degenen die om medische of andere redenen deze stap niet kunnen zetten.

Wil je meer weten over de nieuwe klantreis?
 

De gehele communicatietoolkit vanuit de sprint steunkousen.
We hebben ook een animatievideo.
Een informatiebijeenkomst is opgenomen en beschikbaar als webinar.