Succesvolle sprintmethode kan verder

Het afgelopen jaar zijn in de regio Midden-Brabant en West-Brabant Oost drie nieuwe klantreizen ontwikkeld en geïmplementeerd aan de hand van de sprintmethodiek: oogdruppelen, steunkousen en zwachtelen. Deze nieuwe werkwijzen hebben als doel mensen waar mogelijk meer zelf te laten doen. Tegelijkertijd wordt efficiënter gewerkt binnen het eigen domein en tussen ketenpartners. Hierdoor kan arbeidskracht worden bespaard en anders worden ingezet.

VGZ en CZ hebben goedkeuring gegeven voor de snelle toets van het transformatieplan ‘Regionale sprints t.b.v. het anders organiseren van de zorg om zo zelfredzaamheid te bevorderen en arbeidsbesparend te werken’.

Binnen deze sprints wordt niet alleen gekeken hoe een interventie, zoals de druppelbril, kan bijdragen aan bovenstaande doelen, maar ook hoe anders werken in de hele keten dit kan bevorderen. Hierin ligt de kracht van de sprints. Professionals in de hele keten geven dezelfde boodschap aan de burger en werken anders samen om een efficiëntere klantreis te realiseren die zelfredzaamheid bevordert.

"Al anderhalf jaar zijn we bezig met de implementatie van nieuwe werkwijzen volgens de sprintmethodiek, met onderwerpen die vanuit het werkveld zijn aangedragen. Omdat iedereen meedoet en dezelfde beweging volgt, zoals ziekenhuizen, huisartsen, gemeenten en VVT’s, is deze ontwikkeling zo succesvol" aldus Agnes Klaren, lid van de raad van bestuur van Thebe. "We zijn trots op de erkenning van de zorgverzekeraars. We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe werkwijzen zullen bijdragen aan het toekomstbestendig houden van de zorg in onze regio."

Gesteund door de positieve resultaten van eerdere klantreizen (zoals bij oogdruppelen ) en het enthousiasme onder zorgprofessionals, hebben de regio’s besloten verder te gaan met de ontwikkeling van nieuwe klantreizen via de sprintmethode. Hiertoe is de snelle toets ingediend. Gedurende drie jaar worden zes nieuwe sprints geïmplementeerd, twee per jaar. De volgende sprint is gericht op medicatie in de keten.

"Door de goede ervaringen met de sprints zijn we blij dat het initiatief is genomen om deze aanpak voort te zetten," zegt Ritchie-Sam Anpong, regiomanager VGZ. "Dit sluit aan bij onze visie waarin 'zelf als het kan' één van de uitgangspunten is. We kijken uit naar de volgende stappen en het bereiken van impact voor de inwoners en betrokken ketenpartners."

Uitgebreide informatie over de sprintsessies op deze site.