Terugblik op de werkconferentie 'Jonge mensen met NAH'

Op 20 juni vond de werkconferentie "Jonge mensen met NAH" plaats in Wijkcentrum De Poorten in Tilburg. Ervaringsdeskundigen, arbeidsdeskundigen, zorgadviseurs, consulenten, GZ-psychologen, maatschappelijk werkers, ergo- en fysiotherapeuten, individueel en ambulante begeleiders, revalidatieartsen, onafhankelijk cliëntondersteuners: met deze mooie, diverse groep van professionals en deskundigen bespraken we samen de uitdagingen en mogelijkheden rondom jonge mensen die te maken hebben met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Opening en Welkom
Ivon Groot opende de bijeenkomst met een hartelijk welkom. En gaf een korte toelichting op de werkwijze van het Hersenletselnetwerk Midden-Brabant.

Workshops en Sessies
Gedurende de bijeenkomst werden diverse interactieve workshops en sessies aangeboden:

  1. Meedoen met Libra en Onderwijscentrum Leijpark -  Samen maken we verschil: met elkaar gingen we onder andere in gesprek over de Observatieklas NAH & pijn, voor kinderen en jongeren van 10 t/m 20 jaar waarbij niet duidelijk is welke vorm van ondersteuning in het onderwijs en/of onderwijsvorm gewenst is om de schoolloopbaan te kunnen vervolgen.  En werden we geïnformeerd over het nieuwe landelijke behandelprogramma voor kinderen/ jongeren met NAH.
  2. De leukste vrijetijdsactiviteiten in de omgeving van TilburgGericht op het maken van langdurig sociale contacten: tijdens deze interactieve workshop werd kennis gemaakt met de methodiek en werkwijze van Avondje Uit 013. Zij realiseren zinvolle ontmoetingen voor mensen die behoefte hebben aan meer sociale contacten of zich in een sociaal isolement bevinden.
  3. Wensen van jongvolwassenen met NAHBuitengewoon gewoon: Veel jongvolwassenen met NAH ervaren problemen in de chronische fase omdat hun leven fundamenteel veranderd is. Terwijl ze niet liever willen dan hun leven hervatten, met  veelal doodgewone mensenwensen. Welke ondersteuning hebben ze daarbij nodig? Stichting Support4Life nam de deelnemers hier in mee.  
  4. Actueel middelengebruik en verslavingsgedrag onder jongerenWelke risico’s zijn er?: in deze workshop werden deelnemers door Novadic-Kentron geïnformeerd over het gebruik van actuele middelen en verslavingsgedrag (o.a. alcohol, gamen, gokken) en de mogelijke risico’s. Wat voor hulp en advies er voorhanden is. En werden er tips aangereikt om hierover het gesprek aan te kunnen gaan.

Netwerkmomenten
Naast de diverse workshops, bood de conferentie volop gelegenheid om te netwerken. Tijdens de uitgebreide pauze zochten deelnemers elkaar op, werden nieuwe contacten gelegd en ideeën uitgewisseld.

Afsluiting
De bijeenkomst werd afgesloten door de workshopbegeleiders met een korte terugblik op de workshops. Waarna Ivon Groot zowel de workshopbegeleiders als alle deelnemers bedankte voor hun waardevolle bijdragen en aanwezigheid. 
De werkconferentie "Jonge mensen met NAH" was weer een succes! Op naar de volgende editie in het najaar, waarbij het thema ‘Waardevolle dag invulling’ centraal zal staan.