Themabijeenkomst “Het leven vieren”
Gelukkig hebben we de foto’s nog
Wat was het een feestje om bijna 100 belangstellenden te mogen ontvangen op onze themamiddag over humor en creativiteit rond het levenseinde.
Deze middag werd georganiseerd door collega’s van het Netwerk Palliatieve Zorg. Praten over het levenseinde is niet altijd voor iedereen even gemakkelijk. Waar woorden tekort schieten kan humor of creativiteit helpen het gesprek op gang te brengen of troost bieden.
Omdat juist wanneer je beseft dat het leven eindig is, je graag wat leven toevoegt aan de dagen en het liefst dagen die een grote glimlach tevoorschijn toveren.
Omdat lachen, net als huilen, je innerlijke ruimte vergroot.
Omdat humor de kus is tussen vreugde en verdriet.
Of zoals Godfried Bomans het ooit zo mooi verwoordde: Humor is overwonnen droefheid.
Kijk hier de sfeerimpressie die we hebben gemaakt voor wie er niet bij kon zijn, of om samen nog even na te genieten.
Marcellino Bogers opende de middag met een interactieve en vermakelijke lezing over humor in de stervensfase. Met hilarische anekdotes nam hij ons mee en deed ons de kracht van de lach voelen en beseffen. Humor is niet alleen maar leuk, wetenschappelijk is ook aangetoond dat humor ons stressniveau kan verminderen en het helpt om de regie terug te pakken. Zo draagt humor, zonder dat het iets kost, bij aan passende zorg.
Na deze wervelende opening ontstond er keuzestress omdat er zes interessante workshops op het programma stonden en je er maar twee kon volgen. Vele mooie en vaak praktische lessen werden gedeeld:
1. Muziek haalt herinneringen boven en kan je optillen uit het ‘gewone’ leven. Het geeft nieuwe herinneringen, gespreksstof en verbinding. En vooral de muziek uit je tienerjaren laat diepe sporen na in je brein.
2. Dat foto’s kunnen helpen bij het ophalen van herinneringen, weten we allemaal, maar dat symbolisch fotograferen kan helpen bij het verwerken van verlies was voor de meeste deelnemers nieuw.
3. Mensen zijn in de kern seksuele wezens. Seksualiteit en intimiteit maakt minder eenzaam en biedt troost. Dit onderwerp juist in de laatste levensfase bespreekbaar maken, kan veel leed verzachten.
4. De uitgangspunten van Mimakkus zijn niet alleen waardevol voor het contact met mensen met dementie, maar ook voor vele andere patiënten in de laatste levensfase. Je hoeft geen clownsneus op om deze uitgangspunten toe te passen. Iedereen kan vertragen om het contact te verbeteren.
5. Als woorden tekort schieten kunnen creatieve uitingen helpen bij het uiten van emoties. Bijvoorbeeld door te tekenen, kleien, knutselen of spel.
6. En de grote verrassing van deze middag was de workshop YODO (You Only Die Once) waarin Laurien Schrooten (beeldend kunstenaar) moeilijke vragen op een speelse manier bespreekbaar maakt.