Zesde bijeenkomst van het domeinoverstijgende project SAMENredzaamheid

Tijdens de zesde bijeenkomst van het domeinoverstijgende project SAMENredzaamheid hebben drie groepen verpleegkundigen hun voortgang gepresenteerd aan het verpleegkundig stafbestuur van het ETZ en de kerngroep zelfredzaamheid ZMBR. Hier is een korte impressie van hun presentaties:

Intrinsieke Motivatie van de Patiënt/Client
Groep 1 zet de intrinsieke motivatie van de patiënt of cliënt centraal. Hun benadering begint simpelweg met de vragen: "Wat wilt u, wat kunt u, en wat hebt u daarvoor nodig?". De beoogde resultaten zijn concreet en doelgericht:
•    Organisatie van moreel beraad met collega's in de betrokken zorginstellingen (huisartsenpraktijk, ETZ en VVT instellingen) voor bewustwording.
•    Initiëren van een gesprek met HBO- en MBO-instellingen over het integreren van samenredzaamheid in het curriculum.
•    Verbinding maken met Contour de Twern.
•    Creatie van een informatief filmpje voor zorgverleners om het goede gesprek te stimuleren.

Continuïteit tijdens de Patiëntreis van Zelfredzaamheid
Groep 2 streeft naar continuïteit in de zelfredzaamheid en behoud van eigen regie tijdens de patiëntreis. Hun boodschap aan de patiënt/ client luidt: "Waarom wachten op een held als je zelf de held kunt zijn? Zelfredzaamheid betekent dat je zelf de held bent in je eigen zorgvraag!". Hun aanpak is:
•    Klein: geïnitieerd door een aantal professionals aan het bed.
•    Slim: voortkomend uit eigen motivatie, enthousiasme en ervaring.
•    Snel: met een focus op actie zonder de beperkingen van bestuurskaders.

De Schijf van Vijf voor Alle Zorgdomeinen
Groep 3 werkt aan het toepassen van de schijf van vijf binnen alle zorgdomeinen. Ze hebben voorbeeldvragen opgesteld en een praktijkvoorbeeld in de VVT uitgewerkt. In de komende periode gaan ze verder met het uitwerken van praktijkvoorbeelden in het ziekenhuis en de huisartsenpraktijk en organiseren ze werkbezoeken om met een ander zorgdomein mee te lopen. Hun ambitie is duidelijk: "We willen dat de schijf van vijf van de patiënt altijd up-to-date is en beschikbaar voor de zorgverleners zodat we bijdragen aan zelfredzaamheid."