Wassen
Aanleiding
Na de succesvolle implementatie en ervaring met de sprint oogdruppelen, steunkousen en zwachtelen, is de klantreis wassen opnieuw vormgegeven. Waarom wassen? Wassen en aankleden nemen nu 23-40% van de thuiszorgtijd in beslag. Landelijk komt dat neer op 3.050 FTE, goed voor 210 miljoen euro per jaar (bron: Verkenning IFOZ). Door de werkwijze te verbeteren, kunnen we zorg effectiever inzetten.
De nieuwe klantreis
Vanaf 1 maart 2025 werken we met een nieuwe aanpak voor het ondersteunen bij wassen.
Een belangrijke wijziging in de nieuwe werkwijze is de invoering van een regionale standaard voor wassen, met afspraken over frequentie en een duidelijke afbakening van wat wel en niet tot wassen behoort. Daarnaast zijn regionaal minimale voorwaarden vastgesteld om de zorg te kunnen starten.
Een andere belangrijke aanpassing is dat de wijkverpleging voor de eerste vier weken een concreet plan opstelt met tips en hulpmiddelen om de zelfstandigheid te bevorderen. Er is een overzicht gemaakt op basis van zes cliëntprofielen, waarin deze relevante tips, hulpmiddelen en technologieën staan beschreven.
Als zelfstandig wassen niet lukt, wordt een ergotherapeut ingeschakeld.
Net als bij eerdere sprints geldt ook bij deze sprint dat de verwijzer voldoende informatie over de patiënt verstrekt, zonder daarbij te specificeren welke zorg de wijkverpleging moet inzetten. De boodschap aan de cliënt blijft eenduidig: “De wijkverpleging komt bij u langs om u te helpen uzelf weer te wassen.”. Tot slot introduceren we Verzorgend wassen (wassen zonder water).
Toolkit
Om de nieuwe werkwijze ‘wassen kunt u zelf’ te ondersteunen zijn er diverse materialen ontwikkeld voor burgers en professionals, zoals een checklist wassen, een folder, een stappenplan wassen met picto’s en een overzicht met hulpmiddelen. Deze zijn te vinden op de volgende sites:
Voor burgers staat hier https://samenrichtinggeven.nl/dat-kunt-u-zelf-wassen/
Voor professionals staat https://samenrichtinggeven.nl/toolbox-wassen-voor-professionals/