Zwachtelen

Aanleiding

Na de succesvolle implementatie en ervaring met de sprint oogdruppelen en steunkousen, is de werkwijze rondom zwachtelen opnieuw vormgegeven. Er is gekozen voor zwachtelen omdat dit naadloos aansluit op de nieuwe werkwijze steunkousen, het om een aanzienlijke groep gaat van 24.000 mensen per jaar in de acute fase én andere regio’s reeds ervaring hebben opgedaan met een efficiëntere aanpak. Reden genoeg om ook in onze regio het proces kritisch te bekijken. Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met diverse betrokkenen, waaronder VVT-organisaties, ziekenhuizen, huisartsen, zorgverzekeraars en leveranciers.

Aanpak

Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe werkwijze ontdekten we verschillende knelpunten. Deze knelpunten zijn omgezet in een verbeterde manier van werken.

Belangrijke wijziging in de nieuwe aanpak is dat artsen proactief geen voorschrift meer versturen voor een zwachtelproduct; de wijkverpleging bepaalt en vraagt het product aan a.d.h.v. een beslisboom. In de regio gaan we daarbij werken met twee voorkeursproducten (Juxtalite en UrgoK2). We bevorderen in de nieuwe aanpak tevens de doorstroom in de keten door een duidelijke opdracht van de arts richting de wijkverpleging, uniformering van het meten van de oedeemreductie én het sneller inschakelen van een ergo- of compressietherapeut wanneer nodig. De cliënt ontvangt duidelijke informatie over het doel van het zwachtelen, het verloop van het proces en leefstijladviezen. Deze informatie is vastgelegd in een folder en wordt besproken door de wijkverpleging.

Deze klantreis richt zich vanaf 1 juli 2024 op cliënten zonder wonden, waarbij de opdracht tot zwachtelen wordt gegeven door de polikliniek of de huisarts.
Op 1 februari 2025 is de klantreis ‘zwachtelen bij beenwonden’ gelanceerd. Deze klantreis is gebaseerd op de eerder ontwikkelde klantreis ‘zwachtelen’, waarbij de bestaande, regionale afspraken rondom wondzorg zijn meegenomen. Daarnaast zijn er een aantal wijzigingen aangebracht:

We gaan werken met twee andere voorkeursproducten: de UrgoK2 voor oedeemreductie en de tweelaagse verbandkous voor situaties waarin het oedeem is verdwenen, maar de wond nog niet geheeld. De Juxtalite is niet gekozen vanwege de beperkte wasbaarheid op maximaal 40 graden, wat als onvoldoende hygiënisch wordt beschouwd.
Compressie- en ergotherapeuten betrekken we pas wanneer de wond dicht is. Het genezingsproces is lastig te voorspellen. Daarom is vroegtijdige inplannen van een afspraak zoals bij de klantreis 'zwachtelen zonder wonden' niet mogelijk.
Cliënten ontvangen een nieuwe folder, speciaal gericht op zwachtelen bij wonden. 

Toolkit

Er zijn verschillende voorlichtings- en communicatiemiddelen ontwikkeld voor burgers en voor professionals om de implementatie van de klantreizen te ondersteunen.

Deze zijn verzameld in vier toolboxen, die hier zijn te vinden op Samen Richting Geven