Aanleiding

Na de succesvolle implementatie en ervaring met de sprint oogdruppelen en steunkousen, is de werkwijze rondom zwachtelen opnieuw vormgegeven. Er is gekozen voor zwachtelen omdat dit naadloos aansluit op de nieuwe werkwijze steunkousen, het om een aanzienlijke groep gaat van 24.000 mensen per jaar in de acute fase én andere regio’s reeds ervaring hebben opgedaan met een efficiëntere aanpak. Reden genoeg om ook in onze regio het proces kritisch te bekijken. Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met diverse betrokkenen, waaronder VVT-organisaties, ziekenhuizen, huisartsen, zorgverzekeraars en leveranciers.

Aanpak

Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe werkwijze ontdekten we verschillende knelpunten. Deze knelpunten zijn omgezet in een verbeterde manier van werken.

Belangrijke wijziging in de nieuwe aanpak is dat artsen proactief geen voorschrift meer versturen voor een zwachtelproduct; de wijkverpleging bepaalt en vraagt het product aan a.d.h.v. een beslisboom. In de regio gaan we daarbij werken met twee voorkeursproducten (Juxtalite en UrgoK2). We bevorderen in de nieuwe aanpak tevens de doorstroom in de keten door een duidelijke opdracht van de arts richting de wijkverpleging, uniformering van het meten van de oedeemreductie en het sneller inschakelen van een ergo- of compressietherapeut wanneer nodig. Daarbij komt er duidelijke informatie richting de cliënt over het doel van het zwachtelen, het proces en ook leefstijladviezen, wat is vastgelegd in een folder. Dit bespreekt de wijkverpleging.

Deze klantreis richt zich vanaf 1 juli 2024 op cliënten zonder wonden, waarbij de opdracht tot zwachtelen wordt gegeven door de polikliniek of de huisarts.
Deze aanpak willen we in 2025 verder door ontwikkelen naar mensen mét wonden. En patiënten die verblijven of worden ontslagen vanuit het ziekenhuis, intramuraal of vanuit de revalidatie. Tot die tijd blijft de werkwijze in die situaties ongewijzigd. 

Toolbox

Er zijn verschillende voorlichtings- en communicatiemiddelen ontwikkeld om deze nieuwe klantreis te ondersteunen. Deze zijn verzameld in een toolbox voor professionals en een toolbox voor burgers. 

Toolbox voor professionals Toolbox anders werken bij zwachtelen - Samen richting geven : Samen richting geven aan de ouderenzorg in Midden-Brabant

Toolbox voor burgers: Informatie over zwachtelen - Samen richting geven : Samen richting geven aan de ouderenzorg in Midden-Brabant